16 Mart 2010 Salı

Michael Phelps'in Hayatı

Michael Phelps (d. 30 Haziran 1985) ABD'li yüzücü. Phelps 2004 Yaz Olimpiyatları'nda altı altın, iki bronz toplam sekiz madalya kazanmış ve 1980'de Alexander Dityatin'in bir olimpiyatta en fazla madalya alan kişi rekorunu paylaşmıştır. Uzun kulvarda 200m kelebek, 400m bireysel karışık, 200m bireysel karışık, 200m serbest dünya rekorlarının sahibidir. Olimpiyat oyunlarında aldığı 14 altın madalya ile olimpiyat tarihinin en çok altın alan sporcusudur. Dünya şampiyonaları ve olimpyatlarda toplam 37 altın madalyası vardır. Şu ana kadar sadece 6 yarış kazanamadı.
Özel hayatı
Anne adı Debbie,baba adı Fred'dir.Annesi ve babası 1994 yılında boşanmıştır.Kendisinden büyük iki kızkardeşi vardır.İsimleri Whitney ve Hilarydir.Ablaları 1995 Dünya Şampiyonası'nda Amerikan takımında yer almaktaydı.Ayrıca bir kedisi, bir bulldog cinsi köpeği vardır.Yüzme dışındaki hobileri video oyunları oynamak ve televizyon izlemektir.Amerika başbakanı George Walker Bush onu Beyaz saraya davet etmiştir.Annesi okul müdiresi babası polistir.Annesini şu şekilde tanımlamaktadır o benim için herşeyi yaptı...
Ayrıca kız arkadaşı hakkında çıkan haberler doğrultusunda "Benim kız arkadaşım olabilir ya da olmayabilir.Bu sizleri ilgilendirmez."diye açıklama yapan Phelps'in adı bir süre boyunca Avusturalyalı yüzücü Amanda Beard,sonra Avusturalyalı yüzücü Stephanie Rice ile anılsa da daha sonra gerçek kız arkadaşının 2007 Miss California güzeli Nichole Johnson olduğu tüm basına yayıldı.
= Pekin 2008'e, ABD'li yüzücü Mark Spitz'in Munih-1972'de 7 altın madalya alarak kırdığı rekoru da kırma amacıyla gelen Phelps, böylece bir olimpiyatta 8 altın madalya kazanan tarihteki ilk sporcu oldu.Yaptığı basın toplantısında Annem bize suda ne kadar güvenli olabileceğimizi öğretti bakın şimdi nerelere geldik demiştir. En son olarak da esrar içmek için kullanılan cam pipodan nefes çekerken fotoğrafı yayınlanan Phelps'e 3 aylık men cezası verildi.

9 Mart 2010 Salı

Yüzmenin Temeli

Yüzme sporu, uluslararası standartlarda boyutu olan (50 metre, 8 kulvar) havuzlarda bedenin kulaç ve ayak hareketlerinden başka bir yardım almadan, her yarışmacının kendi kulvarında, serbest, sırtüstü, kelebek ve kurbağa stillerinin her birinde veya dördü birden karışık olarak, 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrelerde bireysel veya ekip olarak yaptıkları yarışmaya denir.

Karışık ve Bayrak Yüzme Yarışları

KARIŞIK YÜZME VE BAYRAK YARIŞLARI Karışık yüzme; ferdi karışık ve karışık bayrak olarak 2 çeşittir. Ferdi karışıkta yüzücüler 4 stili sırasıyla kelebek, sırtüstü, kurbağalama ve serbest stil olarak yüzerler. Karışık bayrak yarışlarında ise yüzcüler 4 stili sırasıyla sırtüstü, kurbağalama, kelebek ve serbest stil olarak yüzerler. Her bölüm o stilin kurallarına uygun olarak bitirilir. Bayrak takımları 4 yüzücüden oluşur. Bayrak yarışlarında, bir önceki takım arkadaşının eli duvara (touch ped) değdikten sonra diğer yüzücü çıkış yapar. Aksi halde takım diskalifiye edilir. Bayrak takımında yüzecek yüzücülerin isimleri ve sıraları yarış başlamadan önce belirlenir. Sekreterliğe verilen yüzme listesindeki sırayla yüzülmemesi diskalifiye sebebidir.

Sırtüstü Stili


Sırtüstü yüzme, ilk olarak 1912 yılında Stockholm Olimpiyat Oyunları sırasında Amerikalı yüzücü Hebner tarafından yapılmıştır. Yarışı kazandığı için yenilikçi tekniği çok ciddiye alınmıştır. Uzun zaman sırt üstü yüzülmeye devam edildi.Sırt üstü yüzme suyun üzerinde sırt üstü yatarak yapılmaktadır.Eller baş hizasına gelir ve geriye doğru ayaklar yardımıyla ilerlenir.Sırt üstü yüzerken insanın kendisini rahat bırakması gerekir.Sırt üstü yüzenler yüzmeye başlarken ayaklarını ve de ayak parmaklarını suyun altında tutmalıdırlar. Ayrıca isminden de anlaşılabileceği gibi sırtları üzerinde kafaları yukarda yüzmeleri gerekir. Yüzücüler start aldıktan sonra 15 m kadar su altında yüzme hakkına sahiptir.Sırt üstü yüzerken belin dik bir şekilde tutulması , ayak çırpmayı da kolaylaştırır.Parmak uçları gergin bir şekilde ayak çırpmak doğrudur.Kolları geriye doğru atarken avuç içleri dışa dönük olması kolaylık sağlar.Baş geriye atılabileceği gibi , çoğu iyi sırt üstü yüzücünün çenesi vücuduna yani aşağı doğru yüzdüğü görülmüştür.

Kelebek Stili


Uygulanması en zor olan yüzme stili kelebek yüzme stilidir. Diğer stillerde yeterince iyi olduktan sonra kelebek stil yüzmeye geçilmelidir. Kolların, bacakların ve kalça hareketlerinin tam anlamıyla bir uyum içerisinde hareket etmeleri gerekir. Özellikle yüzmeye yeni başlayanlar ve yaşlı insanlara bu stil önerilmez. Bir antrenör eşliğinde öğrenilmesi gereken bir stildir. Doğru bir şekilde öğrenilmediği taktirde istenmeyen sakatlıklara neden olabilir.[[KELEBEK YÜZME STİLİ:]] Kelebek yüzme stilleri içerisinde en zor yapılanıdır. Kısmen kurbağlama stiline benzer. Kollar ve ayaklar sanki birleşikmiş gibi beraber hareket eder. Bir uzuv ne yaparsa diğeri de aynısını gerçekleştirir. Kelebek yüzmede hareketin merkezi beldir bel bu stilde diğerlerinde olmadığı kadar önemlidir. Kurbağalama yüzme tekniğindeki gibi kelebek tekniğinde de nefes alıp verme başın yukarıya kaldırılması ile gerçekleştirilir. Bazı yüzücüler nefes almak için başlarını kaldırıp yandan almayı tercih eder. Hareket kalça ekleminden yapılır. Dizlerin bükülmesi ile birlikte üst bacak suya iner ve ayak parmak uçları sivri olarak içe doğru rotayson yapar. İlerlemenin gerçekleşmesi için alt bacak bir "kırbaç" hareketi yapar. Kol hareketi üç evreden oluşur.: Kolun suya girişi ve suyun tutulması evresinde eller dışa doğru yay çizerek yapar. Kolun suyu çekme evresinde ise kollar hafif yana açılır ve hafif dirsekten kırılarak yaparak suyu çekmeye başlar. Kolun suyu itme evresinde kollar suyu bacaklara doğru iter ve vücudun yanına yaklaşıncaya kadar devam eder.

Kurbağlama Stili


Kurbağalama, yüzücünün ayaklarının ve ellerinin daireler çizerek ilerlediği bir yüzme stilidir. Kurbağalama eller için 3 hareketten oluşur.YükselmeKüçülmeUzanmaAyaklar ise hep daireler çizerek kollara eşlik eder. Bu stilde ayaklar ve kollar yuvarlaklar çizerek öne doğru gitmesidir. Bu stilde dönüşler çift el olmak zorundadır.

Serbest Stili




Serbest yüzme stili, yüzücünün kulaçlarla ve ayak vuruşlarıyla yüzdüğü bir stildir. Ayak vuruşları yüzücüye ancak %10 civarında hız kazandırmakta, büyük hız kulaçlardan alınmaktadır. Yüzülen en hızlı stildir. İsteğe bağlı olarak 3, 5, 6, 9,10 kulaç ile yüzülebilir. Kulaç sıklığıyla beraber vücudun su içerisindeki uyumu da önemlidir.Serbest yüzme suyun üzerine çift kol vuruşuyla, birbirinden farklı şekilde yapılır. Bacak hareketleri devamlıdır. Bu yüzden serbest yüzme en hızlı olanıdır. Genelde 3 kolda bir nefes alınır. Ama isteğe bağlı olarak her kolda bir nefes alınabilir. Nefes, yüzerken başın yana döndürülmesi suretiyle alınır. Serbest stilde kulaç en uzak noktaya uzanarak atılır, parmak uçları havuzun karşı duvarını gösterecek şekilde uzatılır ve kulaç karnın altından çekerek kalçanın sonuna kadar çekilir, sonraki hareketler devamlıdır.Serbest stil, dört müsabaka stili içinde en hızlı olanıdır. Çekiş mekaniği, bir sağ-bir sol kol çekişi ve değişken sayıda yapılabilecek ayak vuruşundan oluşmaktadır. Serbest yüzmeyi anlatmak için bu bölümde aşağıdaki başlıklar kullanılmıştır.1. Kol çekişi 2. Çekiş şekilleri 3. Ayak vuruşu 4. Kollar ve bacakların zamanlaması 5. Vücut pozisyonu ue nefes alma-verme 6. Kol ve vücut hızı için şekiller 7. Genel hatalar 8. Driller 9. Nefes alma şekilleri

Merhabalar...


Bu blogu yapmamın amacı yüzme sporunu tanıtmak yaygınlaştırmak ve insanları bu spora yöneltmektir!Umarım blogumda iyi vakit geçirirsiniz.

Kenan Kerem ÖKTENER